Sekrety diety

TO, CO JEMY MA ZNACZENIE!
NIEODOWIEDNI SPOSÓB ŻYWIENIA, TO POCZĄTEK KRÓTKIEJ DROGI DO INFEKCJI!

Gwiazdami mikrobiomu są: kiszona kapusta i kiszone ogórki.
Zawierają probiotyki i błonnik, które są zbawienne dla jelit.
Warto się czasem przełamać i zjeść ich trochę, nawet jeżeli kwaśny smak nie jest nam najbliższy ;)

Drugimi  kolejce do zdrowia są węglowodany złożone - czyli te, które zawiera ryż, fasola i zboża.

Jeden z nich: SKROBIA OPORNA, węglowodan o szczególnej nazwie odgrywa wielką rolę dla zdrowia okrężnicy.
Przyczynia się do rozwoju zdrowych drobnoustrojów w jelicie grubym.

INULINA - to także węglowodan, tzw. fruktan. Występuje między innymi w bananach, cebuli, czosnku i szparagach. Wykazuje właściwości prebiotyczne, a dodawana do posiłków na pewno przyczyni się do odbudowy flory jelitowej.

MIĘSKO....WCALE NIE TAKIE DOBRE, JAK KIEDYŚ...
Możemy je ograniczyć.. Nie piszę tego ze względu na własne poglądy, ale na współczesne badania, które naprawdę podważają w ogóle zasadność jedzenia białka zwierzęcego.
Idealnie byłoby traktować je jako dodatek i wybierać te, które jest wolne od antybiotyków.
PRZYKŁAD: bydło tuczone śrutą kukurydzianą żywi więcej bakterii chorobotwórczych, np. E coli, które mogą wywoływać poważne schorzenia u ludzi. NIE ZAPOMINAJMY: Hodowla zwierząt rzeźnych jest obciążająca dla środowiska naturalnego i dla ich samych.

NATOMIAST: Jedzmy dużo... niestrawnego błonnika!
Gdy  go nie zjadamy, ryzykujemy utratą niezbędnych bakterii, które należy pielęgnować ;)
Zawierają go brokuły i szparagi.
Dlatego powinniśmy codziennie zjadać rośliny, a także ich włókniste części.

O cukrze już zapewne wiecie wiele, ale dodam kilka zdań na jego temat.
Dieta bogata w cukier może prowadzić do przerostu drożdżaków. Cukier zakłóca zdolność białych krwinek do niszczenia toksyn
Warto zastąpić go miodem!

Jedzmy jak najmniej żywności zmodyfikowanej. Konserwanty, pestycydy, antybiotyki mogą utrudniać trawienie i być toksyczne dla naszego organizmu.

ZAPAMIĘTAJMY, ŻE WARTO OGRANICZYĆ :
 - słodziki
- żywność przetworzoną

- żywność modyfikowaną genetycznie
- makaron pszenny

- biały ryż
- cukier

NA NASZYM TALERZU CZĘŚCIEJ POWINNY ZNALEŹĆ SIĘ:
- szpinak
- pieczone kabaczki
- kalafior
- cebula
- czosnek
- miód
- daktyle
- imbir

Odpowiednie odżywianie doda nam energii i wzmocni odporność, niezbędną podczas wkraczania w jesień. Mam nadzieje, że kilka prostych rad natchnie was do wprowadzenia do diety zdrowych produktów i większego zwracania uwagi na to, co jemy!





Komentarze